11 stycznia 2017

NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY


Składniki na 4 porcje:

500 g schabu wieprzowego
1 duża cebula (ok. 150 g)
1 średnia marchewka (ok. 80 g)
1/2 małej pietruszki (ok. 40 g)
500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi)
2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g)
1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g)
1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej (inna też się nada) ok. 10 g - można pominąć
4 ogórki kiszone (ok. 300 g)
papryka słodka i ostra
sól, pieprz

1. Mięso pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do miski, dodałam przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz wg uznania.
2. Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę w półplasterki.
3. Na w miarę dużej patelni rozgrzałam masło. Dorzuciłam cebulę i mięso. Podsmażałam na średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę.
4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.
5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia.
6. W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu. Całość podałam z ogórkiem kiszonym.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

422 kcal
35,6 g białka
15,9 g tłuszczów (w tym 5,9 g tłuszczy nasyconych)
38,2 g węglowodanów ogółem
5,1 g błonnika

IG** = 46 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 15 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
19%
Cynk
Wapń
60%
7%
Magnez56%
Żelazo19%
Witamina A
47%
Witamina E
Witamina C
10%
   10%
Kwas foliowy16%
Witamina B1139%
Witamina B2
Witamina B3
28%
75%
Witamina B684%
Witamina B12
40%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Czekałam na niego od opublikowanego zdjęcia na Instagramie 😀 mam wielką ochotę na gulasz A zawsze kojarzył mi się z ogromną ilością tłuszczu, wypróbuję niedługo! Ale czy schab nie jest za suchy (bo z tym często mam problem więc nie jadam go zbyt często)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czy będzie suchy zależy od bardzo wielu czynników, m.in. jakości mięsa, sposobu przechowywania i przyrządzania. W moim przypadku nie był suchy, ale też nie jestem ekspertem kulinarnym, więc ciężko dokładnie odpowiedzieć mi na to pytanie :)

      Usuń