Zupa azjatycka

Zupa idealna na taką mroźną pogodę ❆...rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Podczas przygotowania jej zapach unosi się po całym domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 por
  • 15-20 g grzybów mun
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)
  • 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron ryżowy
  • natka pietruszki
  • sól
Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Papryczkę chili myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Korę cynamonu przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do zeszklonej cebuli z czosnkiem, dodajemy trawy cytrynowej i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, myjemy oraz suszymy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie słupki, pora w talaki, a selera pozostawiamy w całości. Warzywa wrzucamy do gotującej się w garnku wody. Gotujemy wywar na wolnym ogniu przez min. 40 min. 
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20-30 min, aż zmiękną, Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak.
Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


  
  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny