ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Chili con carne

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Ania Starmach

Tradycyjna, meksykańska potrawa, która zaskoczy Cię swoim intensywnym smakiem.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
  • 200 ml wody
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy (lub 2 kolby ugotowanej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie.

  2. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.

  3. Dodaj passatę pomidorową i wodę.

  4. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem.

  5. Gotuj około 20–30 minut.

  6. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku.

  7. Możesz podać z ziemniakami, ryżem albo guacamole.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

claudiaagogolewski

fajnie, ale chili to ani tradycyjne ani meksykanskie danie, warto znac takie szczegóły

agnieszkamakowiec

Pierwszy raz w życiu je zrobiłam. Pamiętam ze na studiach często je jadłam. Polecam przepis!!!

patricia

Witam jakiej pojemnosci maja byc puszki pomidorow ?

misterni

Z całym szacunkiem, ale jaka woda? Mięso powinno być siekane, nie mielone. Kukurydza w puszce, to jakieś nieporozumienie. Potrawę dusimy około 2 godzin, im dłużej, tym lepiej. Do podania używamy też świeżej kolendry i limonki.

Justyna

Bardzo dobre i proste w wykonaniu ?

Chili con carne

Aga

Pierwszy raz robiłam to danie i wyszło przepyszne. Cała rodzina się zajadala :) zapisuję do ulubionych :)

Joanna Grzyb

Super przepis ! Wyszło przepysznie

lolololol

Tradycyjna meksykańska potrawa? Zastanawiam się, od kiedy. Chili con carne wymyślili mieszkańcy Teksasu. To tradycyjna amerykańska potrawa.

mateuszmrozinski

To, ze wymyslili Amerykanie de dyskwalifikuje jej jako tradycyjnej potrawy Meksykanskiej. My tez mamy rosyjska salatke, barszcz ukrainski, czy tez pierogi ruskie w naszych tradycyjnych potrawach. Czytaj ze zrozumieniem…

dominika123

Chili con carne robiłam pierwszy raz i wyszło bardzo dobre. Świetny przepis

Kamil

Robię dosyć często konkretny przepis = konkretne danie

Chili con carne
Trwa ładowanie...