Chałwowiec.

By 12/24/2016 ,


Biszkopt:
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
Krem:
  • 400g chałwy waniliowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 250 g margaryny(w temp. pokojowej)
BISZKOPT

Mąkę i kakao przesiewamy i mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały czas miksując, następnie pojedynczo dodajemy żółtka - dalej miksując. Dodajemy mąkę oraz kakao i dokładnie ze sobą mieszamy (drewnianą łyżką) do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie biszkopt wyciągamy do góry nogami na kratkę tak aby odkleić papier. Pozostawiamy do wystudzenia.


KREM

500 ml mleka gotujemy, budynie rozpuszczamy w 250 ml pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy na biały puch, dodajemy na przemian budyń i 250g pokruszonej chałwy. 

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Przekładamy połową przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy drugą połową kremu. Na wierzch sypiemy pokruszoną chałwą. Wkładamy do lodówki na całą noc, aby krem nam stężał. 

Smacznego :) 

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)