niedziela, 18 grudnia 2016

Buraczki z chrzanem/ćwikła - idealny dodatek do mięs

Doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych jest domowa ćwikła czyli buraczki z chrzanem. 

Składniki
- 3 buraki (ugotowane ze skórką),
- ok. 4 łyżeczek chrzanu lub więcej w zależności jak lubimy (jeśli używamy ze słoika to wybierzmy z dużą zawartością chrzanu min. 60-70%),
- sól, cukier do smaku,
- kilka ziarenek kminku.

Wykonanie:
Buraki myjemy, gotujemy ze skórą do miękkości (ok. 1 godz). Następnie wyjmujemy je, studzimy i obieramy. Trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku. Ewentualną wodę odsączamy. Dodajemy kminek, mieszamy i przekładamy do słoika.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari