Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt?

Okres Świąt kojarzy się z cudownymi zapachami, pysznymi potrawami. Nie możemy jednak zapominać, że jest to także okres ogromnego marnowania się żywności. Według szacunków Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca do kosza miesięcznie jedzenie warte 50 złotych. W Święta szacuje się, że  około 30% więcej niż w przeciętnym miesiącu.
Co możemy zatem zrobić, aby zminimalizować ryzyko marnowania żywności?



1. Planuj zakupy

Zrób listę i trzymaj się jej kluczowo. Dobrym rozwiązaniem są także zakupy online

2. Zjedz coś przed zakupami

Nie rób zakupów na tzw. "głoda" i w pośpiechu. Udowodniono, że idąc głodnym na zakupy kupujemy kilkanaście procent zbędnych artykułów.

3. Przechowywanie produktów

Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

4. Zamroź małe porcje

Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz.

5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców

Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku.

5. Nie wyrzucaj chleba

Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej.

6. Nie wylewaj resztek wina

Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp.

7. Nie wyrzucaj mięsa

Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek.

8. Nie wyrzucaj ziemniaków

Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej.

9. Nie wyrzucaj warzyw

Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp.

10. Jeżeli pozostanie farsz...

Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki !

11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra

Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże).

12. Zamrażamy zupy i sosy

Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :)

13. Na ratunek rybce

Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody.

14. Mrozimy wędliny

Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych i rozmrożonych

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Bardzo przydatny post. Ja staram się nic nie marnować i na święta przygotowuję tylko to co lubimy i zjemy. Uszek i pierogów zawsze robię wiecej, ale mają się dobrze w zamrażalniku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny post, gdyby większość stosowałaby sie do tych rad !

    OdpowiedzUsuń