deser kokosowy z wiśniami


Mieliśmy ochotę na deser ale te z bitą śmietaną już nam się przejadły. W takich sytuacjach robię desery budyniowe, które są mniej słodkie ale dość pożywne, dlatego podaję je w mniejszych pucharkach lub kieliszkach do wina. W tym deserze połączyłam smak kokosu i wiśni a wzbogaciłam go dodatkowo dużą ilością wiórek czekoladowych od moja-cukiernia.pl. Prosty, tani ale wszystkim smakował. 

Składniki na 6 pucharków:

  • 1 litr mleka
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego (lub śmietankowego)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki drobnego kokosu
  • 1/3 szklanki likieru kokosowego
  • 18 biszkoptów okrągłych
  • słoiczek frużeliny wiśniowej
  • szklanka wiórków czekoladowych
Szklankę mleka wymieszać z likierem. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąki, cukier i kokos. Ugotować na pozostałym mleku, przestudzić. Biszkopty nasączać mlekiem z likierem i układać w pucharku po trzy na przemian z budyniem i wiśniami. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi, na górze każdego deseru położyć jeszcze wiśnię i listek melisy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz