Czekoladowy suflet

Przepis nadesłany przez Panią Anetę



Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki dobrego kakao
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 czubate łyżki cukru

W rondelku roztopić masło i mieszając wsypać mąkę. Gotować około 3 minut. Do masła z mąką wlać mleko i zamieszać. Doprowadzić masę do wrzenia, chwilkę pogotować i zostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wystudzonej masy budyniowej i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ponownie ubić i dodać przesiane kakao. Ubite białka bardzo delikatnie połączyć z masą z żółtkami. Masę wlać do foremek na kokilki. Piec
przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz