2016/11/19

Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą papryką

Dzisiaj po całym domu roznosił się zapach pesto bazyliowo - miętowego, które podczas moich kuchennych wypieków, sprawiało, że czułam się jak na wakacjach, w ciepłych krajach. Idealne warunki do pracy, toteż powstały dwa cudowne, wytrawne wypieki. Pizza już mi się znudziła, zaszalałam, wena twórcza zdziałała cuda! Podstawą mojego dzisiejszego, jednego z dwóch, wypieków, było dobrze już znane ciasto na pizzę, które od lat chwalę i tak już pozostanie, bo jest genialne! A takie gorące, drożdżowe bułeczki, posmarowane pesto, to niebo w gębie! Posypane ostrą papryką i czarnuszką są tak smaczne, że obawiam się, że do jutrzejszego śniadania nie poczekają! Zawsze można zrobić drugą porcje, dlaczego nie?


Bułeczki z ciasta na pizzę z czarnuszką i ostrą papryką

Składniki:
  • ciasto na pizzę, przepis znajdziesz tutaj
  • czarnuszka do posypania
  • mąka do posypania blatu
  • ostra papryka w proszku do posypania
  • oliwa z oliwek do wysmarowania formy

do podania domowej roboty pesto bazyliowo - miętowe lub inne, np. pesto rosso lub genovese

Przygotowanie:
  • Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
  • Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkowujemy, wycinamy krążki, wielkości szklanki.
  • Każdy krążek formujemy, aby uzyskać kształt małej bułeczki - brzegi ciasta podwijamy pod spód i formujemy bułeczkę.
  • Bułeczki smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy papryką i czarnuszką.
  • Pieczemy, nie dłużej niż kwadrans w temp. 200 - 220 st. C.
  • Podajemy na ciepło, z ulubionym pesto lub masełkiem ziołowym, wybornie smakują skropione ziołową oliwą.




4 komentarze:

  1. Bardzo często robię takie bułeczki i rzeczywiście są super.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki wyglądają ślicznie, wyobrażam sobie jak pysznie musiały smakować! ja za to nigdy dotąd podobnych nie robiłam, muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam . Czy takie przygotowane bułeczki można przed wypieków wstawić do lodówki żeby np upiec je za godzinę a nie od razu?

    OdpowiedzUsuń