Naleśniki Kebab – to propozycja na wytrawne naleśniki, na które inspirację znalazłam w jeden z sieci naleśnikowych – Manekinie ;) W oryginale znajdziecie kapustę pekińską, kurczaka gyros, ogórka konserwowego oraz cebulkę i sos – u nas dodatkowo czerwona papryka. Z podanych składników wychodzi 10 naleśników.
Naleśniki Kebab – Składniki:
Naleśniki Kebab – Składniki na farsz:
- 600-700g filtów z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka kebab-gyros
- 2 czerwone cebule
- 1 kapusta pekińska (taka ok. 1kg)
- 10 ogórków konserwowych (lub więcej wg uznania)
- 2 papryki czerwone
- olej rzepakowy do smażenia
Naleśniki Kebab – składniki na ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 400g mąki pszennej
- 400ml wody
- 400ml mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju do ciasta
- olej do smażenia
Naleśniki Kebab – składniki na sos czosnkowy:
- z przepisu tutaj: Sos czosnkowy z ziołami – ilość sosu zalecam podwoić ;)
Naleśniki Kebab – Wykonanie:
- Przygotować naleśniki wg przepisu: Naleśniki przepis podstawowy
- Przygotować sos czosnkowy wg przepisu: Sos czosnkowy z ziołami
- Kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w paseczki.
- Ogórki konserwowe pokroić w plasterki.
- Kapustę pekińską poszatkować.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Usmażone naleśniki posmarować sosem czosnkowym, na to wyłożyć poszatkowaną kapustę pekińską, kurczaka, ogórki, cebulkę oraz paprykę. Zwinąć całość w rulonik lub złożyć w kopertę. Opcjonalnie wierzch naleśników można również polać sosem. Jeśli nie lubicie sosu czosnkowego, to śmiało można go zastąpić np. sosem tysiąca wysp lub innym ulubionym ;) Smacznego!
Domowa wersja kebaba – z pewnością pyszniejsza i zdrowsza!