2016/11/12

Barszcz czerwony

Tego przepisu nie było na blogu, pora najwyższa na klasyczny, czysty barszcz czerwony. Robię go bardzo często, zwłaszcza wtedy, gdy temperatury za oknem sprawiają, że mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka.




Barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 600 g buraków podobnej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki octu
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • do smaku sól, pieprz
Przygotowanie:

  • Buraki obieramy, myjemy i kroimy na półplasterki.
  • Do gotującego się bulionu dodajemy plasterki buraków, ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe i plasterki obranego czosnku.
  • Gotujemy, aż buraki będą miękkie.
  • Na koniec dodajemy ocet i doprawiamy do smaku.
  • Podajemy np. z pieczonymi pierożkami z kapustą i pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz