Fit kotlety z komosą ryżową (quinoa) i warzywami (158 kcal)

Przepis na smaczne i lekkie kotleciki ( jeden ma tylko 158 kcal) z komosy ryżowej, marchewki i pora. Podałam z dipem ogórkowym.

Składniki (ok 6 kotlecików):

  • szklanka komosy ryżowej
  • por
  • marchew
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka wędzona
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie
Kaszę quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Pora kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Warzywa podsmażamy na patelni i dodajemy do komosy. Dodajemy również jajka i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

kotlety_quinoa

Print Friendly, PDF & Email