You are currently viewing Frittata ze szpinakiem i pieczarkami
Przepis: Frittata ze szpinakiem, pieczarkami i salami

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Frittata to taki włoski omlet. Idealnie nadaje się na śniadanie, obiad czy przekąskę. Dobra na ciepło jak i na zimno. W dodatku można do niej wrzucić wszystko co lubimy, albo akurat mamy w lodówce. 🙂 Moja wersja będzie zawierać między innymi szpinak, pieczarki i salami. Mniam!

Przepis: Frittata ze szpinakiem, pieczarkami i salami

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki

Dla dwóch osób:

  • ok. 80g świeżego szpinaku,
  • 4 pieczarki,
  • kilka plastrów salami,
  • 1 szklanka makaronu świderki,
  • 1/2 szklanki żółtego sera,
  • 5 jajek,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis: Frittata ze szpinakiem, pieczarkami i salami
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki. Po około 5 minutach dodajemy szpinak. Następnie dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

    Przepis: Frittata ze szpinakiem, pieczarkami i salami
  3. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wygładzamy łyżką nasze składniki na patelni i zalewamy je jajkami z serem. Smażymy około 5 minut, aż do ścięcia omletu. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, aby omlet się nie przypalił. Następnie kładziemy na wierzch plastry salami, zakrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż omlet równomiernie się zapiecze.
  4. Gotową frittatę przekładamy na talerz, posypujemy odrobiną startego sera i dodajemy kilka listków szpinaku do ozdoby. I gotowe!

    Przepis: Frittata ze szpinakiem, pieczarkami i salami
    Przepis: Frittata ze szpinakiem, pieczarkami i salami

Jeśli lubicie omlety pokochacie też ich włoski odpowiednik. Frittata znika z talerza dużo szybciej niż trwa jej przygotowanie. 🙂 Smacznego!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz