Cebulaki

Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i serem.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 5 łyżek oliwy do ciasta
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • 4 średnie cebule
  • 200 g sera żółtego
  • papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mleko, oliwę i jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Ser ścieramy na tarce.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy. Ser i cebulę mieszamy razem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Farsz nakładamy na ciasto.
Cebulaki pieczemy przez około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Print Friendly, PDF & Email