Kokosowy pudding z chia

Znacie chia? Przyznam, że ja poznałam dopiero w marcu. I jakoś mnie nie zachwyciły te niewielkie ziarenka. Przekonałam się do nich dopiero wtedy, gdy poczytałam o ich zdrowotnych właściwościach. Kupiłam. I zakochałam się w nich bez pamięci. Dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kokosowy pudding chia. Pychota!

Kokosowy pudding chia – jak zrobić?

Zacznijmy może od składników. Jest ich niewiele, w dodatku nie są trudno dostępne bo tak naprawdę to chia teraz kupicie wszędzie mimo, iż sporo osób uważa, że warto je zastępować naszym rodowitym siemieniem lnianym. A niech gadają 🙂 Ja tam lubię testować nowości i uważam, że nie ma lepszego fit budyniu czy puddingu jak właśnie z tych nieziemskich ziarenek. Czego ja użyłam, by zrobić kokosowy pudding chia?

  • mleczko kokosowe – takie w puszce, nie to w kartoniku, wodniste. Potrzebna nam szklanka
  • chia – wystarczy jedna łyżka
  • cukier kokosowy albo inny słodzik
  • owoce – u mnie były to gruszki

Żeby zrobić kokosowy pudding chia najpierw przelewamy szklankę mleczka kokosowego do słoiczka, i wsypujemy do niego łyżkę nasion. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Rano można pokroić owoce – u  mnie gruszki ale polecam z truskawkami, skarmelizowanymi na cukrze kokosowym. I robimy przekładankę – owoce, pudding chia, i znów owoce. Wszystko można dosłodzić czym tam chcemy. No i gotowe. Można jeść. Łatwe, co? Czyli tak, jak lubię najbardziej 😉 SMACZNEGO!

fit z chia

dsc03175

deser z chia

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*