Śnieżny puch

Na pewno znany jest Wam ten przepis. Jednak postanowiłam go zamieścić, ponieważ  Śnieżny puch 
jest zachwycająco smaczny. 
Delikatny jak pianka.

Składniki:
 (blaszka 24 cm x 24 cm)
Spód:
  • 2 opakowania herbatników
 
Masa:
  • 0,5 kg zmielonego białego sera
  •  3 łyżki cukru pudru
  • 2 "Śnieżki"
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody
 Kokosowa posypka:
  • 6 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Na dnie blaszki układamy herbatniki.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody
i odstawiamy do ostygnięcia.
"Śnieżki" ubijamy z mlekiem,
aż uzyskamy gęstą, puszystą bitą śmietanę.
Do ubitej "Śnieżki" dodajemy cukier puder oraz ser.
Krótko miksujemy.
Wystudzoną galaretkę powoli wlewamy do masy.
Przygotowaną masę wylewamy na herbatniki.
Schładzamy w lodówce.
Aby przygotować posypkę kokosową 
masło roztapiamy w rondelku,
dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
Smażymy kokos do momentu zarumienienia.
Cały czas mieszamy, aby kokos się nie przypalił.
Ostudzoną posypką kokosową posypujemy masę.

Smacznego!



 



5 komentarze:

  1. właśnie zrobiłem

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem w trakcie robienia,jestem pewna że będzie pyszne.Na razie obłędnie pachnie smażony na maśle kokos. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly