sobota, 15 października 2016

Krakersy quinoa z pastą marchewkową



Lubisz krakersy? Co mówisz? Że są niezdrowe? Bzdura! Chyba że te ze sklepowych półek.
Zrób w domu pyszne, zdrowe krakersy. Moje krakersy są dobre dla każdego, bo są wegańskie, bezglutenowe, bez orzechów i laktozy. Przekonaj się!




SKŁADNIKI:

KRAKERSY:


  • 3/4 szklanki quinoa
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 6 łyżek wody
  • szczypta soli i pieprzu
PASTA:

  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 marchewki ( obrane,starte na grubym oczku)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki tahini
  • 2  łyżeczki soku z cytryny
  • woda





WYKONANIE:


Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Odstaw komosę ryżową do ostygnięcia. W misce wymieszaj wszystkie składniki na krakersy, ale zostaw połowę kminku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Mokrą łyżką układaj cienkie krakersy. Posyp resztą kminku.Piecz 30 minut, na złoty kolor. Następnie delikatnie obróć krakersy na drugą stronę i piecz jeszcze około 15 minut.
PRZYGOTOWANIE PASTY: Upraż ziarna słonecznika. W garnku podsmaż na oliwie marchewkę, przez około 5 minut. Dolej około szklankę wody i duś do miękkości.
Wszystkie składniki zmiksuj i dopraw solą.


1 komentarz: