piątek, 7 października 2016

Harira - rozgrzewająca Marokańska zupa




Harira to odżywcza i gęsta zupa na bazie różnych warzyw strączkowych, ziół i przypraw.
Ta wersja Harisy jest wegetariańska :)
Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.
Po prostu idealna na chłodne jesienne dni.
Najbardziej zasmakuje zmarzniętym ludziom i tym, którzy lubią dobrze przyprawione jedzenie :)

Składniki:

2 puszki ciecieżycy
3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
1/2 szklanka mrożonego bobu
dwie małe marchewki
dwie małe cebule
dwa średnie ziemniaki
seler naciowy - odrobina
sporo oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów w kawałkach
aromatyczna mieszanka przypraw do kuchni Marokańskiej
imbir
kumin
chilli
4 ząbki czosnku
natka kolendry
natka pietruszki
kuskus

Przygotowanie:
Warzywa obierz i drobno pokrój.
Rozgrzej oliwę, smaż warzywa (bób, marchewka, cebula, ziemniak, seler) ciągle mieszając.
Gdy się przyrumienią dodaj wodę i duś.
Podsmaż chilli, imbir, kumin i czosnek.
Ugotuj soczewicę.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodaj do nich przyprawy, soczewicę, ciecierzycę, pomidory i kuskus. Dolej wody jeśli potrzeba.
Gdy kuskus będzie miękki zdejmij z ognia.
Dodaj natkę kolendry i pietruszki.

Jako dodatek do niej polecam Marokańskie chlebki, jajka na twardo albo figi.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. To musi być genialne! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację.

    OdpowiedzUsuń