wtorek, 4 października 2016

Makaroniki od A do Z



Makaroniki francuskie to słodkie chrupiące bezy migdałowe.
Przekładane są przeróżnymi kremami i barwione na różne kolory.
Są naprawdę przepyszne, ale.... są bardzo trudne do zrobienia!
Zwykle kilka pierwszych prób jest nie udana, ale ten sukces życiowy gdy pierwszy raz uda Ci się je zrobić!
Jeśli chcesz spróbować zrobić te trudne ciasteczka oto przepis!

Składniki:
4 białka
50 g cukru
opcjonalnie barwnik
115 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru

Przygotowanie:
Białka wybij do miski lub szklanki i pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej.
Mąkę migdałową z cukrem pudrem przetrzyj przez sito.
Pozostałe większe kawałki migdałów wyrzuć.
Ubij białka na sztywno w metalowej misce.
Gdy przechylasz miskę powinny trzymać się dna, nie wylewać się.
Dodaj cukier. Ubij do rozmieszania. Opcjonalnie dodaj teraz barwnik i lekko ubij.
Dodaj mąkę migdałową i cukier puder. Teraz najważniejszy krok!
Mieszaj delikatnie drewnianą lub plastikową szpatułką.
Gdy tylko masa się połączy (ciasto będzie jednolite) pomieszaj jeszcze trzy-cztery razy i przestań mieszać.
Ciasto na makaroniki nie może być za mało lub za dużo pomieszane.
Na papierze do pieczenia wyciskaj ze szprycy cukierniczej małe ciasteczka (powiększą się).
Uderz blachą w stół kilka razy żeby pozbyć się nadmiaru powietrza.
Zostaw na 30 minut do wysuszenia.
Piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Przed podaniem przełóż je jakimś pysznym kremem ;)

Ps. Pochwal się swoimi makaronikami z komentarzu ;) Zdjęcia mile widziane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz