3 paź 2016

Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Tym przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki sos można kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej! 

Dlaczego warto?
Gotowe sosy ze słoika zawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości soli czy maltodekstrynę. Są to główni sprawcy cukrzycy i nadwagi. Mają też barwniki i wzmacniacze smaku. Do tego warzyw jest w nich na ogół bardzo mało.Ale po co nam to, jak sami bez problemu możemy przyrządzić taki domowy sos? Przynajmniej wiemy, co w nim jest i możemy kontrolować jego skład. 
Składniki i przygotowanie (na dwa dni dla 2-3 osób):
Kurczak:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżki przyprawy chińskiej
  • 1 łyżka ziół tajskich
  • szczypta soli
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw przyprawami i usmaż na natłuszczonej patelni. 

Sos słodko-kwaśny:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula żółta
  • 2 marchewki
  • 1 puszka ananasa/1 świeży ananas
  • sok z 3 małych cytryn
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 kartonik passaty pomidorowej (500g)
  • 2 duże łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego/innego słodzika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
Paprykę i marchewkę pokrój w drobne paski, cebulę w piórka, a ananasa w kawałki. 
W garnku lub woku umieść miód, cukier, sok z pomarańczy, cytryn i sos z puszki ananasów (jeśli używałeś świeżego ananasa, pomiń to). Zagotuj, mieszając. Dodaj passatę pomidorową, sól i pieprz do smaku i chwilkę pogotuj. Następnie wrzuć pokrojone marchewki, paprykę i cebulę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego ananasa, szczyptę chili i gotuj kolejne 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/4 kubka zimnej wody i wlej do sosu, porządnie mieszając. Sos zgęstnieje. Pogotuj przez parę minut, dodaj usmażonego kurczaka i gotuj dalej przez około 6 minut. Podawaj z ryżem. 
A jaki Wy macie system gotowania, gdy jesteście zabiegani? Piszcie ;)
Polub nas na Facebooku/zaobserwuj na Instagramie/Google+, będzie nam bardzo miło!
Pozdrawiamy!
Paulina

5 komentarzy :

  1. pyszne danie,b.apetycznie wygląda-pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dobre i aromatyczne danie! Wypas! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak w takim sosie z reguły na zdjeciach wygląda nieco gorzej niż w realu ale Wasze zdjęcia są baardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że podobają się Wam nasze zdjęcia :)

      Usuń
  4. Zrobiłam dzisiaj kurczaka z tego przepisu :) Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)