Sałatka z tuńczykiem, winogronami, mozzarellą i pomidorami

Sałatka z tuńczykiem, winogronami, mozzarellą i pomidorami

Zauważyłam, że dawno nie dodałam na bloga żadnego przepisu na sałatkę, a jem je co najmniej raz w tygodniu. Sałatki są świetne na obiad jak i na kolację i pewnie mi się nigdy nie znudzą. Uwielbiam wymyślać za każdym razem jakieś nowe połączenia smakowe, choć oczywiście i do starych przepisów często powracam. Dziś padło na proste połączenie sałaty z tuńczykiem, winogronami, serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Wyszło pysznie i aż żal, że nie zrobiłam jej więcej! Do jej przygotowania użyłam suszonych pomidorów bez zalewy. Jadłam je pierwszy raz i mimo że bardziej smakują mi takie w zalewie, to te akurat idealnie się tutaj wpasowały. Polecam!

Składniki

Ilość: 3 duże porcje

  • 2/3 sałaty lodowej
  • 300 g czerwonego winogrona
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 130 g mini kulek sera mozzarella
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka ziół toskańskich
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki i umieścić w misce. Winogrona umyć i poprzekrawać na połówki. Mini kulki mozzarelli poprzekrawać natomiast na trzy części każdą. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a suszone pomidory pokroić w paski. Wszystkie składniki razem wymieszać w misce.

Na sam koniec wmieszać w całość sos winegret przygotowany z oliwy, octu winnego, ziół toskańskich oraz soli i pieprzu.

Smacznego ;)

Sałatka z tuńczykiem, winogronami, mozzarellą i pomidorami 1Sałatka z tuńczykiem, winogronami, mozzarellą i pomidorami 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 112 kcal 440 kcal
Białko 8,2 g 32,2 g
Tłuszcz 5,7 g 22,3 g
Węglowodany 7,6 g 29,9 g