Knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

Sprawdzony dzisiaj przepis na knedle, jak dla mnie rewelacja! Choć nie przepadam za daniami obiadowymi na słodko, to takie knedle na pewno jeszcze nie jeden raz ugotuję. Czasami im prościej, tym smaczniej :) 

Składniki na ok. 20 knedli ze śliwkami : 


750 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
100 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
1 jajko

ok. 500 g śliwek węgierek (najlepsze będą małe i dojrzałe)

do polania knedli:


50 g masła
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
cukier i cynamon do smaku

Śliwki opłukać, ponacinać z jednej strony wzdłuż i usunąć pestki. 

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie utłuc. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić całe jajko i wszystko delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Mieszać tylko do czasu, aż ziemniaki wchłoną całą mąkę, dłuższe wyrabianie spowoduje, że ciasto będzie bardzo kleiste.

Na oprószonym mąką blacie formować z ciasta kulki (trochę większe od orzecha włoskiego).
Każdą kulkę rozpłaszczać na placek, kłaść na środek wydrylowaną śliwkę, dokładnie skleić brzegi ciasta i uformować w dłoniach kuliste knedle.

Ulepione knedle ostrożnie wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować na bardzo małym ogniu ok 10 min od wypłynięcia na wierzch. 

Podawać polane bułką tartą, lekko przyrumienioną na maśle z dodatkiem oleju. 
Knedle można do smaku oprószyć cukrem i cynamonem.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty