2016/09/23

Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami

Początek jesieni zmobilizował mnie do przygotowania nowej, rozgrzewającej propozycji. Kilka dni temu kupiłam pyszną, soczystą i świeżą kukurydzę i to ona właśnie zainspirowała mnie do przygotowania kremowej zupy. Delikatna, bardzo sycąca i z chrupiącymi dodatkami, taka właśnie jest moja pierwsza jesienna zupa. Ma piękny, słoneczny kolor, idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami z serem o wyrazistym smaku. To będzie piękna i bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna!



Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami

Składniki:
  • 1 kolba kukurydzy
  • około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego
  • 1 marchewka z bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek
  • 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 szczypta czarnuszki
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia zupy

Przygotowanie:
  • Z kolby kukurydzy usuwamy zewnętrzne liście i wykrawamy ziarna.
  • Przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ugotowaną marchewkę, miksujemy i stopniowo dolewamy tyle buliony, aby powstał gęsty krem. Doprawiamy do smaku.
  • Zupę przelewamy do miseczki, podajemy posypane papryką z natką z pietruszki, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą.
  • Wierz posypujemy ziarnami czarnuszki i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Zupę krem można podać z chrupiącymi serowymi grzankami.
  • Dla podkreślenia smaku można dodać nieco ostrej papryki w proszku lub zamiast czerwonej słodkiej papryki dodać posiekane chilli.


1 komentarz:

  1. Wspaniale i bardzo apetycznie wygląda. W sam raz na taką pogodę :-) Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń