Przygotowując sok z warzyw i owoców w sokowirówce, najczęściej wyrzucamy resztki do kosza, ponieważ sądzimy, że nie są już do niczego przydatne. Otóż właśnie nie… z odpadów można zrobić wspaniały i wyjątkowy deser. Aby zaskoczyć rodzinę i znajomych oryginalnymi wypiekami, przygotuj pyszne babeczki z resztek z sokowirówki. Ciasto jest bardzo proste, a poza tym nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych i świetnie nadaje się nawet dla początkujących. Oto ciekawy sposób na przygotowanie muffinek marchewkowo-dyniowych krok po kroku.
CYNAMONOWE BABECZKI Z RESZTEK Z SOKOWIRÓWKI
Składniki:
- resztki z sokowirówki z 1 kg marchewki
- resztki z sokowirówki z 1 kg dyni
- 5 łyżek oleju (50g)
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki słonecznika
DOMOWY LUKIER WANILIOWY
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Krok 1. Na początku do dużej miski dodajemy 2 całe jajka,olej i miód.
Krok 2. Dodajemy do tego płatki owsiane, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Krok 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Krok 4. Do mieszaniny dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
Krok 5. Na koniec dodajemy słonecznik,resztki z marchewki i dyni.
Krok 6. Ciasto mieszany do utworzenia się jednolitej masy.
Krok 7. Przekładamy ciasto do muffinkowych foremek.
Krok 8. Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do dekoracji marchewkowych muffinek możemy przygotować domowej roboty waniliowy lukier.
Krok 1. Do miseczki wsypujemy cukier puder.
Krok 2. Następnie dodajemy wodę, sok cytrynowy i aromat waniliowy.
Krok 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tak, by powstała jednolita biała masa.