Jak zrobić w domu kruszony lód

domowe sposoby na pokruszenie lodu

Kto lubi koktajle i wszelkiego rodzaju drinki, ten wie jak wspaniały i niezastąpionym dodatkiem może okazać się skruszony lód. 


Koktajle wstrząsane w shakerze z dodatkiem pokruszonego lodu smakują wyśmienicie. Ale kruszony lód używany jest podczas przyrządzenia mrożonej kawy, która jest nie zastąpiona podczas upalnych dni. Parzona kawa nie smakuje dobrze kiedy słupek od termometru wskazuje ponad 25 stopni. 

Jak więc w domowych warunkach przygotować tak bardzo potrzebny w letnim sezonie lód?
Jest ich na pewno wiele, ale ten zdaje się być najbardziej popularnym.
Najlepiej jest zamrozić kostki lodu w woreczkach foliowych, przystosowanych do tego typu działań.
Zanim przystąpicie do działania pamiętajcie że lód należy wyciągnąć tuż przed pokruszeniem!

Jak pokruszyć lód?


Kostki lodu należy wyjąć z woreczków i przełożyć do mocnego woreczka najlepiej do strunowego, gdyż folia z której są wykonane jest bardzo mocna. Woreczek z kostkami lodu należy przykryć najlepiej lnianą ściereczką i potłuc mocno i energicznie wałkiem lub tłuczkiem do mięs. Tak przygotowany lód można dodać już do wielu drinków. 
Do Mojito najlepiej będzie pasował lód, który zostanie jeszcze zblendowany.


Opublikowane:
babski-wieczór


Komentarze