31 sierpnia 2016

PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA W MIGDAŁACH + SAŁATKA


Składniki:

1 mała pierś z kurczaka (ok. 120 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 75 g)
15 małych migdałów (ok. 20 g)
sól, pieprz

duża garść sałaty (ok. 20 g)
1 średni pomidor (ok. 150 g)
kilka kostek sera feta (ok. 30 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
pieprz

Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, dodać 10 posiekanych migdałów. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z jogurtem i odstawić na 30 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/foremki silikonowej. Posypać pozostałymi również posiekanymi migdałami. Następnie piec z termoobiegiem 15-20 min. 

Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić. Do miseczki wrzucić kolejno: sałatę, pomidora, fetę. Polać oliwą z oliwek i posypać pieprzem.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza*:

410 kcal
35,8 g białka
25,7 g tłuszczów (w tym 6,2 g tłuszczy nasyconych)
13,5 g węglowodanów ogółem
4,2 g błonnika

IG** = 28 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 2 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
27%
Cynk
Wapń
30%
31%
Magnez36%
Żelazo11%
Witamina A
33%
Witamina E
Witamina C
95%
   36%
Kwas foliowy30%
Witamina B125%
Witamina B2
Witamina B3
49%
111%
Witamina B668%
Witamina B12
49%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz