czwartek, 26 maja 2016

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

Pierwszy raz robiłam polędwiczkę i muszę powiedzieć, że bałam się, czy mi wyjdzie. Ciasto francuskie nie ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku. 
Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła!

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (ok pół kg)
- płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!)
- pół kg pieczarek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej i masło do smażenia
- żółtko

Polędwiczkę płuczę  pod bieżącą wodą i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Posypuję pieprzem.
Na patelni mocno rozgrzewam olej, wkładam polędwiczkę i obsmażam ze wszystkich stron na mocnym ogniu.
W tym czasie przygotowuję marynatę: musztardę mieszam z majerankiem, posiekanym czosnkiem, papryką słodką i szczyptą soli.
Polędwiczkę zdejmuję z patelni, daję jej dwie minuty aby odpoczęła i dokładnie smaruję ją marynatą (ważne, by podczas smarowania polędwiczka była jeszcze ciepła, aby wchłonęła wszystkie smaki).
Na maśle szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki drobno siekam (lub wrzucam do blendera), dodaję do cebuli, solę i smażę do do momentu aż całą woda odparuje. Odstawiam do wystudzenia (ważne, by pieczarki i polędwiczka były dobrze schłodzone, aby ciasto francuskie się nie rozwalało).

Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie rozkładam na nim pieczarki zostawiając wolne brzegi. Kładę polędwiczkę i zawijam całość w dosyć ciasny rulon. Wkładam do zamrażarki na 10-15 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni i piekę ta polędwiczkę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze 25 minut.

Moją polędwiczkę podałam z pomidorami i grillowaną cukinią.

Smacznego! <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design