Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki w sosie pomidorowym

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki w sosie pomidorowym

Przychodzę dziś do Was ze zdrowym , wegetariańskim przepisem. Kiedy za pierwszym razem robiłam te kotlety, to muszę przyznać, że wystraszyłam się, że cała masa wyszła zbyt wilgotna. Jednak nie chciałam dodawać za dużo mąki, więc pozostawiłam ją taką, jaka była. Wprawdzie podczas lepienia kotletów całość kleiła się do rąk, ale co ważne na patelni się nie rozpadły, a w smaku wyszły idealnie delikatne i wilgotne. Jeśli nie chcecie by masa wyszła zbyt wodnista, pamiętajcie dobrze odcisnąć wodę z cukinii! 10 kotlecików z przepisu podałam na obiad w sosie pomidorowym z serem, na który przepis również podaję poniżej. Taką wersję można zjeść np. z dodatkiem makaronu, ryżu czy z grillowanymi warzywami. Pozostałą część natomiast zjadłyśmy z siostrą następnego dnia już bez sosu, w bułkach, jako burgery. Obie wersje wyszły pysznie i obie polecam!

Składniki

Ilość: 19 - 20 kotletów

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek otrębów żytnich
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/3 natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy (do 10 kotlecików)

  • 700 g passaty
  • 60 g dowolnego żółtego sera
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.

Cukinię i marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Cukinię na dużych, a marchewkę na małych oczkach. Cukinię lekko posolić, przemieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody.

W misce wymieszać przestudzoną kaszę jaglaną, cukinię, marchewkę, posiekaną pietruszkę, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dodać do całości otręby żytnie i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, ponieważ może nie będzie potrzebna jej taka ilość, jak podałam. Jeśli jednak masa wyjdzie zbyt wilgotna, nie dodawałabym za dużo mąki, a jedynie podczas smażenia bardzo delikatnie obracała kotlety. Całość jeszcze ewentualnie dosolić.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Z masy formować kotleciki i od razu kłaść je na patelnię. Obsmażyć je na małym ogniu z obu stron, aż lekko się zarumienią. Pamiętajcie delikatnie je przekładać, aby się nie rozpadły.

W garnuszku wymieszać ze sobą passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Zalać sosem pomidorowym kotleciki i gotować na małym ogniu pod przykryciem, przez około 10 minut. Przed końcem gotowania całość posypać startym żółtym serem oraz gotować aż się rozpuści.

Gotowe kotleciki z sosem podawać z makaronem, ryżem lub grillowanymi warzywami.

Smacznego!

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki 1Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki 2

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki w sosie pomidorowym na patelniKotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki w sosie pomidorowym 1

Wartość odżywcza

Wartości podane dla samych kotletów (bez sosu).

1 porcja = 4 kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 124 kcal 241 kcal
Białko 3 g 5,7 g
Tłuszcz 4,7 g 9,1 g
Węglowodany 17,9 g 34,6 g