sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą
bezglutenowe, na słono, przepis, sałatki

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

6 komentarzy

Sałatka z prosciutto to idealna opcja na lekkie, letnie danie, prawda? Dodać można do niej tyle różnych pyszności! Pomidorki i parmezan; melona; roqueforta i cykorię. Opcji jest wiele, a moje ulubione to prawdopodobnie te, które zawierają duże ilości owoców!

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

W dzisiejszej sałatce padło na pieczoną brzoskwinię i borówki. Kolorystycznie owoce te prezentują się bardzo ładnie i idealnie wkomponowują się w resztę składników. A w smaku też nie jest źle, pieczona brzoskwinia wspaniale łączy się z pikantną rukolą, szczególnie gdy dodatkowo jest polana gęstym octem balsamicznym (niestety na zdjęciach tego nie widać, bo sałatkę polałam później).

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

Nie dodałam tylko żadnego sera, choć bardzo mnie kusiła zarówno mozzarella, roquefort jak i ser kozi. Myślę, że każdy pasowałby wyśmienicie  i byłoby od razu trochę bardziej pożywnie. A czemu nie dodałam? Bo byłam rozdarta i nie potrafiłam się zdecydować na jeden! A ty który byś wybrał(a) ?

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

Jeśli nie posiadasz gęstego octu balsamicznego, można ocet zredukować, co opisałam przy okazji grzanek z pieczoną figą.

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą
 
na 1 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1-2 garści liści, dobrze by było, żeby część stanowiła rukola
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 brzoskwinia
  • kawałek czerwonej cebulki
  • garść borówek amerykańskich
  • kilka listków mięty
  • kawałek mozzarelli, sera koziego lub roqueforta (opcjonalnie)
  • oliwa
  • gęsty ocet balsamiczny lub redukcja balsamiczna do polania (link powyżej)
Przygotowanie
  1. Brzoskwinię pokroić i podpiec na patelni posmarowanej masłem. Po kilka minut z każdej strony, aż się lekko skarmelizuje*.
  2. Na talerzu ułożyć sałatę, szynkę, brzoskwinię, pokrojoną cebulkę i posypać borówkami.
  3. Pokruszyć lub pokroić ser i ułożyć na sałatce.
  4. Polać octem i oliwą. Posypać miętą.
  5. Smacznego!
Uwagi
*Brzoskwinię można też dodać surową, szczególnie jeśli jest dojrzała i bardzo słodka.

 

A ocet balsamiczny używam taki ⬇ Jest naturalnie gęsty, dość słodki. Kosztuje ok. 10 euro i starcza mi na bardzo długo. Podobne można znaleźć na allegro: np. tutaj. Ale są też lepsze okazy: 3 letni, 5cio letni i 16to letni !! PS. tych octów nie próbowałam, więc linki podaje tylko informacyjnie.

salatka-z-prosciutto06

Więcej na temat procesu produkcji, historii i zastosowania ostu balsamicznego można poczytać tutaj.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Moje Bistro

    Pyszota. Wczoraj zrobiłam podobną. Brzoskwinia sprawdza się idealnie w takiej sałatce 🙂

  2. Sylwia W.

    Bardzo ciekawe składniki. Z doświadczenia wiem, że z takich niestandardowych połączeń wychodzą zazwyczaj naprawdę pyszne dania 🙂

  3. Pingback: Przegląd tygodnia #17 - Rabarbarowo

  4. Ależ wspaniałe, egzotyczne danie <3 Co do sera to bym wybrała kozi, uwielbiam 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]