poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Jagodzianki

Pięknie pachnące i bardzo smaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam!



Jagodzianki

Składniki:
  • 500g mąki pszennej\
  • 50g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 16g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  1. Zrobić rozczyn: pół szklanki letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki i pokruszone drożdże wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
  3. Jaja i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. 
  4. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Dodać rozczyn, masę jajeczną oraz resztę mleka. Dokładnie wymieszać, najpierw łyżką a potem dłonią wyrobić lekko klejące ciasto. Powinno być lśniące i jednolite. Uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Następnie, gdy ciasto zwiększyło swoją objętość należy jeszcze raz delikatnie wyrobić. Odcinać w miarę równe kawałki mniejsze od pięści. Każdą porcję spłaszczać na dłoni, nadziewać borówkami obtoczonymi w cukrze i sklejać bułeczki. Uformowane kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do okrągłej formy jedna przy drugiej. Wszystkie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia.
  6. Białka rozkłócamy widelcem z łyżką wody. Smarujemy każdą jagodziankę.
  7. Pieczemy w 170'C przez 20 minut, aż będą rumiane.
Smacznego! 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam jagodzianki, takie domowe muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysl na buleczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetny pomysł. Chociaż ja bym dodała trochę więcej jagód, tak żeby jagodzianki były naprawdę nadziane, chociaż w tym przepisie ciężko by było takie nadziane bułeczki podzielić :)

    Czekam na kolejne przepisy,
    Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz