» Przepisy » Przetwory » Przetwory z warzyw » Wiosenne ogórki ma³osolne

Wiosenne ogórki ma³osolne


  
1 5 5 20
2011-05-15
10 minut + kilkana¶cie godzin oczekiwania
bardzo ³atwe
Porcje: 6-12
Kuchnia europejska
Wiosenne ogórki ma³osolne

Wiosenne ogórki ma³osolne to prawdziwy przysmak. Tradycja robienia ogórków ma³osolnych znana jest chyba tylko w Polsce. Czas to zmieniæ i rozs³awiæ przepis na ogórki ma³osolne na ca³y ¶wiat :)

Wiosenne ogórki ma³osolne najlepiej smakuj± w³a¶nie teraz :) Te pierwsze zbiory nadaj± siê na ma³osolne idealnie. Smaczne, chrupi±ce, z wyczuwaln± nut± czosnku i chrzanu. No i takie ogórki maj± jedn± wielk± zaletê. S³ój z ogórkami ma³osolnymi mo¿na przygotowaæ bardzo szybko :) Wiosenne ogórki ma³osolne maj± te¿ jedn± wadê. Trzeba czekaæ, a¿ zrobi± siê z nich ma³osolne. Ale poczekaæ warto :)

Przepis na ogórki ma³osolne jest taki jak lubisz. Zosta³ sprawdzony, wiêc nie ma opcji, ¿eby ogórki siê nie uda³y. Bo to s± najlepsze wiosenne ogórki ma³osolne :)

Ogórki ma³osolne ¶wietnie smakuj± do lekkiego wiosennego obiadu. Albo pokrojone w plasterki na kanapce. Sprawdz± siê te¿ w smacznej sa³atce z nowalijek. Bardzo fajne s± te ma³osolne, nieprawda¿? :)

Warto korzystaæ z sezonu na ogórki gruntowe i wcinaæ ma³osolne, robi±c je oczywi¶cie z tego najlepszego przepisu :)


Sk³adniki na wiosenne ogórki ma³osolne

1 kg ogórków gruntowych
2 litry wody (lub trochê wiêcej lub mniej - zale¿y od naczynia)
2 ³y¿ki soli
2 ³y¿ki cukru
g³ówka czosnku
spory kawa³ek korzenia chrzanu (oko³o 8 cm d³ugo¶ci)
4 li¶cie czarnej porzeczki
pêczek koperku

Przygotowanie dania wiosenne ogórki ma³osolne

...

  1. Ogórki zalej zimn± wod± i pozostaw na kilka godzin. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawa³ki. Czosnek podziel na pojedyncze z±bki.
  2. Ogórki u³ó¿ w s³oju przek³adaj±c koperkiem, z±bkami czosnku i chrzanem.
  3. W litrze przegotowanej i przestudzonej wody rozpu¶æ sól i cukier. Zalej ogórki o dope³nij wod± tak, by by³y ni± ca³kowicie przykryte.
  4. S³ój zamknij, ale nie szczelnie i to ju¿. Teraz trzeba poczekaæ co najmniej 24 godziny. I to jest, moi Kochani, najtrudniejsze w tym przepisie.

Dodatkowe informacje Do zalewy mo¿esz dodaæ tak¿e ziarna gorczycy ("wzmacniaj±" smak), papryczkê chilli (je¶li lubisz ostre dania) lub, jak to robi veto12, a robi moim zdaniem i wielu bardzo dobrze, 2 ³y¿ki miodu.

Autopromocja marki w³asnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze s± zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Wiosenne ogórki ma³osolne - komentarze

~Dorota Jachowska
~Dorota Jachowska
31.07.2016 20:35
Mój partner stwierdzi³: robiê ogórki z tego przepisu, poniewa¿ jest "ile soli na ile litrów wody", a nie piszesz o ilo¶ci ogórków - tego nie mamy jak sprawdziæ. Swoj± opiniê dope³ni³ zdaniem: "Od razu widaæ, ¿e facet podaje przepis". Pozdrawiam
~demo
~demo
18.06.2016 02:22
Ja nigdy nie robi³am z cukrem, ale dodajedo tego co jest li¶cie wisni, li¶æ laurowy, ziele angielskie i bi³a gorczyce i poprz czarny w kulkach .. pycha, go¶cie sie zajadaja :)
leeloo5
leeloo5
11.08.2014 10:05
Ogórki powali³y na kolana zarówno domowników jak i go¶ci. S± pyszne, a kto nie wypróbowa³ niech nie sugeruje siê cukrem i nie przekonuje o s³uszno¶ci jednego jedynego przepisu tylko dlatego, ¿e u niego siê taki w³a¶nie od wieków stosowa³o. Mam tylko jedno pytanie, czy te ogórki nadaj± siê do kiszenia na zimê i dlaczego s³oja nie zamykaæ szczelnie? Trochê tego nie rozumiem, bo nieszczelny s³ój zacznie z czasem ple¶nieæ, ja zawsze szczelnie ogórki zamykam, te równie¿ tak potraktowa³am i by³o im dobrze :)
~mycha
~mycha
7.08.2014 07:18
ja dodaje jeszcze tylko li¶æ chrzanu zamiast korzenia m³ode li¶cie dêbu i zalewam gor±c± zalew± pychotka
~tamka
~tamka
6.08.2014 23:34
nic nie warty ten przepis , to nie klasyczne polskie malosolne , to jakas chiñszczyzna ludzie , Polskie , to na 1 litr wody 1,5 ³y¿ki soli , koper i 2 zabki czosnku na sloik ok 700ml , , zalewe z soli i wody zagotowujemy i wrzatkiem zalewamy ogorki , najlepiej odmiany polan ( jasne , bez goryczki ) i za 24 godz macie super ogorki . Smacznego .
leeloo5
leeloo5
6.08.2014 20:17
Nigdy nie próbowa³am robiæ ogórków z cukrem, spróbujê z pewno¶ci± bo ogórków u te¶ciowej dostatek. Jak nie zaskakuj± domownikom zawsze mogê zwaliæ na ci±¿owe fanaberie; )
~Iwia
~Iwia
6.08.2014 13:46
Przepis niemal identyczny jak mojej mamy. Dajemy tylko mniej cukru, na litr wody 1 ³y¿eczka. A na zmianê smaku dodajemy li¶æ sza³wii. Pychotka!
~Go¶æ
~Go¶æ
6.08.2014 04:40
A jak nie mam chrzanu to dodaje kawalek pikantnej papryki. Pycha
~Sheriadoni
~Sheriadoni
6.08.2014 00:33
Ja robiê ogórki tak samo, ale z li¶æmi jest ró¿nie, najczê¶ciej dodajê od winogrona.
miodzianka
miodzianka
5.08.2014 20:24
Ja dodajê li¶cie dêbu i jeszcze nie dodawa³am cukru choæ nie raz ju¿ robi³am.
~Marta
~Marta
5.08.2014 18:02
no ja dodaje jeszcze li¶cie dêbu.
~rena
~rena
5.08.2014 15:07
A czy be li¶ci porzeczki czy wi¶ni wysz³yby ??
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
5.08.2014 19:56
Hej Rena :) Tak, bez li¶ci porzeczek lub wi¶ni te¿ bêd± ca³kiem spox :) Znaczy siê super dobre :)
ela00
ela00
14.06.2014 18:24
Wspania³y przepis ,ale wszystkie przepisy które tu u pana widzia³am s± miam miam .Pozdrawiam.
~SLAWA1
~SLAWA1
12.06.2014 14:56
Fantastyczne s± przepisy,przekazane na weso³o:)Ja dodajê jeszcze li¶æ dêbu,ale do zapraw zimowych.Pozdrawiam.
ka1620
ka1620
10.08.2011 13:03
nigdy nie robi³am ogorkow ma³o solnych z cukrem zobaczymy jak to bedze smakowac
Cookie_Monster
Cookie_Monster
19.07.2011 17:50
Nie ca³kiem na wiosnê, ale siê przyda :)
eborowiecka
eborowiecka
8.06.2011 16:47
a ja sobie mro¿ê same baldachimy i wiosn± jak znalaz³
aniagk
aniagk
7.06.2011 23:39
dziêki za ten przepis. Ju¿ nie mogê siê doczekaæ, by je zrobiæ. K³opot mam trochê ze zdobyciem li¶ci porzeczki, czy te¿ wi¶ni.
Adam25
Adam25
21.05.2011 17:07
Bardzo fajna i smaczna rzecz.