Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szparagowa, cukinia

Idealny dodatek do każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć !







Składniki:
1 kg fasolki szparagowej,
1 kg cebuli,
1 kg cukinii młodej,
1 kg kiszonych ogórków,
1 kg pomidorów,
1 kg papryki.
Składniki na zalewę:
1 litr wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
ziele angielski,
pieprz ziarnisty,
czosnek.

Wykonanie:

Fasolę, paprykę i cukinię wypłukać z papryki wyjąć nasiona i pokroić. Włożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę, pokrojone ogórki, pokrojone pomidory, zalać wrzątkiem gotować około 5 minut, NASTĘPNIE ODCEDZIĆ. Zagotować wodę z solą, cukrem, kwaskiem, pieprzem i zielem angielskim po kilka ziaren. Przygotowane warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, zalać zalewą, włożyć po 1 ząbku czosnku i szczelnie zakręcić pokrywką. Pasteryzować około 25 minut. Surówka wspaniale nadaje się do wędlin i drugich dań.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz