Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu

Zmodyfikowany przepis na Tiropitakia - czyli greckie pierożki serowe. Ciasto wykonałam z dodatkiem serka homogenizowanego, farsz natomiast zastąpiłam jajkiem. Wyszło pysznie !





Składniki na ciasto:

1 opakowanie twarożku homogenizowanego
25 dag mąki
12,5 dag masła
sól do smaku
mielony kminek do smaku
 
składniki na nadzienie:
4 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Z podanych składników zagęścić ciasto i odstawić na 15 minut. 


Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki dużą szklanka, umieścić na spodku na każdym wbić po jednym jajku, posypać solą i pieprzem, zlepić brzegi i uformować pierożki. 


Rozgrzać olej i na bardzo gorący włożyć pierożki i usmażyć na rumiano z obu stron. Podawać od razu po usmażeni na liściach sałaty.



Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Czy ten twarożek homogenizowany to ma być słodki waniliowy? czy jakiś inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie :) Zwykły twarożek, bez dodatków waniliowych.

      Usuń