Kruche pierożki z jaglaną i pieczarkami

Pierożki nietypowo- pieczone z farszem pieczarkowo- jaglanym.






Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki
4 jajka
1 żółtko jaja
120 ml kwaśnej śmietany
8 dag kaszy jaglanej
4 łyżki masła
12 dag pieczarek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać szczyptę soli, wiórki masła, 1 jajko, śmietanę i zagnieść ciasto- odstawić do lodówki. Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować przez 15 minut. Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić na kwadraty o boku 10 cm, nakładać po łyżce farszu na jeden kwadrat i skleić widelcem pierożki. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: