widzet

poniedziałek, 11 lipca 2016

Nuggetsy z kalafiora


Nuggetsy z kalafiora

Jak w ciekawy i niecodzienny sposób wykorzystać kalafiora? Na przykład tworząc z niego pyszną przekąskę na ciepło lub zimno - nuggetsy kalafiorowe. Trzeba korzystać z sezonu na kalafiory i testować je w różnych wersjach. Oto jeden z naszych pomysłów :)

Nuggetsy z kalafiora

Przepis na ok 10-12 nuggetsów


Potrzebujemy:

  • pół średniej wielkości kalafiora
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz, sól
  • Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana)

Nuggetsy z kalafiora

Przygotowanie:

  1. Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, rozgniatamy go widelcem (nie ugniatamy go na miazgę, tylko z grubsza zostawiając niewielkie kawałki kalafiora:) i czekamy aż trochę ostygnie.
  2. Do kalafiora dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, mąkę i resztę przypraw (bez soli). Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na talerzu rozgniatamy płatki kukurydziane, które posłużą nam za panierkę. Uformowane nuggetsy obtaczamy w płatkach.
  4. Gotowe nuggetsy smażymy lub pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 200*C - układamy je na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy, aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.

Smacznego!


Maugo&Paszko

Nuggetsy z kalafiora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz