Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej.

By 12/26/2015 ,


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona
  • 500 ml wrzątku
  • 500 ml rosołu (przepis tutaj)
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy dwoma szklankami rosołu i również gotujemy i studzimy. W czasie kiedy soczewica i kasza nam się studzi, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Czosnek przeciskamy przez praskę.Następnie łączymy wszystkie składniki, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i tymiankiem. Przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego :)

You Might Also Like

1 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)