piątek, 8 lipca 2016

Ciasto Szachownica

 Ciasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oczy :) Lekkie biszkopty wspaniale łączą się z kremową masą z serka mascarpone. Na pierwszy rzut oka wydaje się być bardzo trudne w przygotowaniu, ale szybko upewniamy się, że nie należy do kategorii skomplikowanych ciast :) Zapraszam!


Szachownica

Składniki:

biszkopt jasny: 
  • 3 jajka
  • trochę ponad połowę szklanki cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 szklanka (250ml) mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8g cukru pudru
  • 1 szklanka (250ml) mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
masa:
  • 500g serka mascarpone
  • 200ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix
 polewa:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
  1.  Jasny biszkopt: Jajka ubijamy z cukrami do białości na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższym stopniu miksera. Dodajemy partiami wodę, ciągle miksując. To samo powtórzyć z olejem. Formę (30x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180'C przez 20-25min.
  2. Powtarzamy punkt pierwszy w przygotowaniu ciemnego biszkoptu, pamiętając aby do mąki wmieszać kakao.
  3. Biszkopty studzimy, następnie odkrawamy przypieczone krawędzie. Każdy biszkopt kroimy na 5-6 pasków po długości.
  4. Przygotowujemy masę: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem, następnie partiami dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. 
  5. Smarujemy bok jednego paska i przykładamy do niego pasek ciasta w innym kolorze. Lekko dociskamy i znów smarujemy kremem. Powtarzamy, następnie smarujemy górę i kolejno układamy drugą warstwę w taki sam sposób.
  6. Na koniec pozostałym kremem smarujemy ze wszystkich stron powstały blok.
  7. Wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie dekorujemy polewą wierzch ciasta. Do lodówki na całą noc i gotowe! :)

3 komentarze:

  1. Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej upiec sobie biszkopty dzień wcześniej, później to już szybko idzie z ,,konstrukcją,, ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz