Kalafior z marchewką do słoików na zimę

Kalafior (kwiat kapusty) doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej. Zawiera bowiem wiele składników odżywczych, a jednocześnie ma mało kalorii (ok. 20 kcal w 100 g).
Kalafiory ponadto zawierają cenne związki roślinne, mające właściwości odmładzające i chroniące przed rakiem. 
Poza tym są po prostu pyszne :) Tym razem w parze z marchewką powędrowały do słoików na zimę.



Składniki:

1 młody zdrowy kalafior
3 duże marchewki
1 pietruszka
Sól, cukier do smaku

Składniki na zalewę:

1 litr wody
½ łyżki cukru
1 łyżka soli
¾ szklanki octu lub płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Marchewkę i pietruszkę obrać, kalafior oczyścić, następnie obgotować z cukrem i solą przez 10 minut. Ułożyć w słojach , zalać przygotowaną zalewą i pasteryzować 25 minut.



Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: