28 lutego 2016

OMLET Z SERKA WIEJSKIEGO



Składniki na 1 porcję:

2 jajka M
100 g lekkiego serka wiejskiego
2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 30 g)
1 łyżeczka erytrytolu/ksylitolu (ok. 6 g)
szczypta sody oczyszczonej

Polewa:
1 łyżeczka ciemnego kakao (ok. 5 g)
1 łyżeczka miodu pszczelego (ok. 6 g)
5-6 łyżeczek mleka  2% do uzyskania konsystencji
1/2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 3 g)
1 łyżeczka posiekanych orzeszków ziemnych (7 g)
1. Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam.
2. Usmażyłam na małym ogniu na lekko natłuszczonej patelni z obu stron.
3. Kakao, miód i mleko wymieszałam w szklance. Posmarowałam omlet i posypałam wiórkami i orzeszkami.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

427 kcal
30,9 g białka
19,5 g tłuszczów (w tym 6,9 g tłuszczów nasyconych)
32,7 g węglowodanów ogółem

4,2 g błonnika pokarmowego

IG** = 50 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 14 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
46%
19%
Magnez26%
Żelazo24%
Witamina A
52%
Witamina E
Witamina C
22%
0%
Kwas foliowy33%
Witamina B122%
Witamina B2
Witamina B3
70%
21%
Witamina B618%
Witamina B12
106%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz