13 marca 2016

CZEKOLADOWO - ORZECHOWE KULECZKI BEZ PIECZENIA


Składniki na około 18 kuleczek:

14 łyżek płatków owsianych (ok. 140 g)
2 czubate łyżki masła orzechowego (ok. 60 g)
1 duży dojrzały banan (ok. 140 g bez skórki)
1 łyżka miodu pszczelego (ok. 24 g)
1 łyżka kakao (ok. 10 g)
40 g wiórek kokosowych (ok. 8 płaskich łyżek)
Do obtoczenia: zmielone lub drobno posiekane migdały (ok. 10 g)

1. Banan rozgniotłam widelcem i zmieszałam z płatkami, masłem orzechowym, miodem i kakao. Odstawiłam na chwilkę, żeby płatki wsiąkły trochę wilgoci. (Jeśli wciąż masa jest zbyt się klei, dodaj więcej wiórków kokosowych).
2. Kulałam w dłoniach malutkie kuleczki, a następnie obtoczyłam w posiekanych migdałach.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna* porcji 3 kuleczek:

210 kcal
5,9 g białka
10,6 g tłuszczów (w tym 4,3 g tłuszczów nasyconych)
26,8 g węglowodanów ogółem

4,0 g błonnika pokarmowego

IG** = 42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 9 (niski)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
7%
Cynk
Wapń
15%
3%
Magnez21%
Żelazo9%
Witamina A
0%
Witamina E
Witamina C
21%
2%
Kwas foliowy10%
Witamina B116%
Witamina B2
Witamina B3
7%
12%
Witamina B611%
Witamina B12
0%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz