26 marca 2016

KOKTAJL TRUSKAWKOWO-BANANOWY


Składniki na 1 porcję:

3/4 szklanki mrożonych truskawek (ok. 100 g)
1/2 średniego banana (ok. 70 g ze skórką)
3/4 szklanki kefiru (ok. 150 g)
1/2 łyżeczki nasion chia (ok. 3 g)

1. Truskawki wyjęłam 10 min wcześniej z zamrażarki, żeby lekko się rozmroziły, banana pokroiłam w talarki.
2. Owoce zmiksowałam blenderem z połową szklanki kefiru.
2. Przelałam do szklanki tak do 3/4 wysokości, dopełniłam  resztą kefiru, wierzch posypałam nasionami chia.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:
145 kcal
6,1 białka
4,1 g tłuszczów (w tym 1,8 g tłuszczów nasyconych)
23,4 g węglowodanów ogółem
3,4 g błonnika pokarmowego

IG** = 41 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji= 8 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
9%
Cynk
Wapń
8%
18%
Magnez11%
Żelazo5%
Witamina A
4%
Witamina E
Witamina C
3%
59%
Kwas foliowy8%
Witamina B17%
Witamina B2
Witamina B3
22%
4%
Witamina B619%
Witamina B12
31%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz