12 kwietnia 2016

SAŁATKA - KURCZAK I SELER NACIOWY


Składniki na 1 porcję:

120 g piersi z kurczaka
2 łodygi selera naciowego (ok. 90 g)
1 mała pomarańcza (ok. 200 g bez skórki)
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie 1 płaska łyżeczka majonezu)
1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g)
1/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
słodka papryka

1. Kurczaka przyprawiłam szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami słodkiej papryki. Ugrillowałam (można też usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu).
2. Seler pokroiłam w talarki, kurczaka w kosteczkę, cząstki pomarańczy pozbawiłam błonek (najłatwiej to zrobić obierając pomarańczę łącznie z zewnętrzną błonką, a następnie wycinać z całości cząstki już bez błonek bocznych).
3. Wymieszałam wszystko razem z jogurtem posiekaną natką pietruszki, kurkumą i odrobiną soli i pieprzu.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna* (+ majonez):

228 kcal + 32 kcal
27,9 g białka + 0 g

3,0 g tłuszczów (w tym 0,9 g tłuszczów nasyconych) + 3,55 g
27,0 g węglowodanów ogółem + 0 g
5,4 g błonnika pokarmowego + 0 g

IG** = 33 (niski)

Ładunek glikemiczny porcji = 7 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
24%
Cynk
Wapń
15%
19%
Magnez26%
Żelazo11%
Witamina A
15%
Witamina E
Witamina C
15%
   103%
Kwas foliowy26%
Witamina B127%
Witamina B2
Witamina B3
32%
103%
Witamina B669%
Witamina B12
30%
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz