Jagielnik na zimno z truskawkami

Jagielnik z kaszy jaglanej to zdrowa alternatywa dla wszelkiego rodzaju mącznych ciast. Jest bardzo pyszny, lekki, idealny na upalne dni. 100 g deseru to tylko 126 kcal.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej (250 g)
  • 0,5 l mleka (1,5%)
  • 250 ml wody
  • ¼ płaskiej łyżeczki soli
  • łyżeczka masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 125 ml wrzątku
  • ok 300 g truskawek

Przygotowanie
Kaszę dobrze opłukujemy pod bieżącą wodą i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
W garnku zagotowujemy szklankę mleka i szklankę wody z solą i masłem. Wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Wyłączamy gaz, kaszę nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około godzinę do przestygnięcia. Następnie kaszę zalewamy resztą mleka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odstawiamy na wierzch ciasta, a resztę miksujemy na mus.
Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku. Drugą galaretkę rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku. Galaretkę z żelatyną mieszamy z musem truskawkowym. Mus przelewamy do kaszy, całość miksujemy do połączenia się składników.
Masę przelewamy na blaszkę (moja ma wym ok 24x24cm) i wstawiamy do lodówki. Po jakiś dwóch godzinach, kiedy masa zastygnie, układamy na niej pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy w lodówce aż galaretka stężeje, a najlepiej na noc.

jagielnik

Print Friendly, PDF & Email