środa, 22 czerwca 2016

Pierogi na słodko z jabłkami

Pierogi w wersji na słodko należą z pewnością do ulubionych. Miękkie ciasto, soczysty farsz i nic więcej nie trzeba do szczęścia :) Zapraszam!

Pierogi z jabłkami

-ciasto na pierogi:

  • 400 g mąki 
  • 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
-farsz:
  • 2 duże jabłka
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
-dodatkowo:
  • klarowane masło lub śmietana
Przygotowanie farszu:
  1.  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno kwaśne dodać łyżkę cukru. Odsączyć z nadmiaru soku i odstawić.
Przygotowanie ciasta:
  1. Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta)
  2. Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego  wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. 
  4. Szklanką wycinamy porcje ciasta.
  5. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.

1 komentarz:

Dodaj swój komentarz