» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Truskawki » Bułeczki drożdżowe z truskawkami i lukrem serowym

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i lukrem serowym


1 5 5
2016-06-09
ok. 3 godzin
łatwe
Porcje: na formę 23x33 cm
Kuchnia europejska
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i lukrem serowym

Czym byłby sezon truskawkowy bez drożdżówki? ;) No po prostu nie byłby zaliczony :D Są truskawki, trzeba zrobić przynajmniej raz drożdżowe ;)

Do tej pory robiłam zwykły placek, do tego obowiązkowa kruszonka i było cudnie ;) Potem szklanka mleka albo koktajlu truskawkowego, wielki, pachnący wanilią i truskawkami kawałek ciast i zaczynał się błogostan :D

A może jednak bułeczki? Ale nie takie jak jagodzianki. Takie do odrywania ;) O tak, ale czy truskawki nie puszczą za dużo soku?

Nie, nic z tych rzeczy. Na spód położyłam, na wszelki wypadek, cienki placek z ciasta. Do dobry patent, bo dół pozostał suchy. I wyszły super bułeczki do odrywania.

A na wierzch lukier, ale taki trochę inny, w amerykańskim stylu. Oni lubują się w połączeniu kremowego serka z masłem i cukrem :D No nie jest to na pewno fit, ale dla mnie drożdżowe ciasto wcale nie musi takie być. Moja babcia nie znała takiego słowa i piekła pyszne drożdżówki, a do tego całe życie była szczupła ;)

Zapraszam Was na drożdżowe bułeczki smacznie wypakowane truskawkami, a do tego przepyszny lukier :)


Składniki na bułeczki drożdżowe z truskawkami i lukrem serowym

ciasto:
25 g świeżych drożdży (10 g drożdży instant)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki pasty z wanilii (możesz zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii)
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli
110 g masła

nadzienie:
1 kg truskawek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki brązowego cukru (można zamienić na biały)

lukier:
200 g serka kremowego (np. Twój Smak albo Philadelphia)
1/4 kostki masła (50 g)
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie dania bułeczki drożdżowe z truskawkami i lukrem

... serowym

  1. Mleko podgrzej w garnuszku. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Resztę mleka mocno podgrzej, ale nie gotuj. Wsyp cukier, dodaj rozmącone jajka i pastę waniliową (jeśli używasz laski wanilii to wyskrob nasionka do mleka).
  3. Masło rozpuść i zostaw do przestygnięcia.
  4. W dużej misce (lub misie miksera) wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn, mleko z cukrem i wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj rozpuszczone masło i zagniataj ciasto tak długo aż będzie gładkie, elastyczne i będzie je można uformować w kulę. (Robiłam to robotem, korzystając z haka do ciasta drożdżowego. Zajęło to ok. 10 minut).
  5. Ciasto uformuj w kulę. Misę posyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zajmie to około 1 do 1,5 godziny.
  6. Przygotuj formę 33x23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Truskawki umyj, osusz, obierz z szypułek i pokrój na ćwiartki, a jeśli są małe to na pół. Wymieszaj z cukrem, skórką cytrynową i mąką ziemniaczaną.
  8. Kiedy ciasto już wyrośnie odkrój mniej więcej 1/5 ciasta i rozwałkuj na placek wielkości foremki. Wyłóż nim spód, to będzie dół bułeczek i zapobiegnie wyciekaniu soku w trakcie pieczenia.
  9. Resztę ciasta rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj masłem, posyp brązowym cukrem. Wyłóż truskawki i skręć wzdłuż dłuższego brzegu w roladę. Pokrój ząbkowanym nożem na 15 plasterków i włóż jedna obok drugiej w foremce.
  10. Foremkę przykryj ściereczką i zostaw bułeczki do wyrośnięcia na 45 minut.
  11. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Włóż formę z bułeczkami i piecz 20-25 minut.
  12. Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i odstaw w formie na kratkę do studzenia.
  13. W tym czasie przygotuj lukier. Serek, masło, cukier i skórkę z cytryny wymieszaj mikserem aż powstanie gładka, lejąca masa. Powinna gęstością przypominać śmietanę 12, czyli dosyć zwarta ale spływająca powoli z łyżki ;)
  14. Lukier rozsmaruj na ciepłym cieście.
  15. Bułeczki są pyszne na ciepło i zimno :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.