CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SEREM

13 maj 2016
data:post.title
Cannelloni nadziewane szpinakiem i serem to pyszne danie makaronowe. Zapieczone z sosem beszamelowym i posypane parmezanem zasmakuje nie jednej osobie która nie przepada za szpinakiem.


                                                                    Składniki : 
  • 1 opakowanie rurek 250 g cannelloni Lubella
  • 700 g świeżego szpinaku
  • 300 g twarogu ( można pomieszać z fetą )
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki wymieszane w odrobinie wody
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do wysmarowania formy
                                                               Sos beszamelowy : 
  • 2 szklanki pełnego mleka 
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji
  • parmezan do posypania
                                                                  Przygotowanie : 
  1. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardych, zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy, gaz zakręcamy. Szpinak znacznie opadnie, następnie wsypujemy pokruszony twaróg, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Nadzienie jest troszkę rzadkie więc zagęszczamy je rozmieszaną mąką (opcjonalnie ) i ponownie zagotowujemy, studzimy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rurki nadziewamy szpinakiem i układamy jedną obok drugiej.
  3. Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek sól i pieprz. Kiedy sos ( po 3-4 minutach ) zacznie gęstnieć zakręcamy gaz. Wsypujemy starty ser i mieszamy. Gorący sos wylewamy na nadziane rurki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać. 
  4. Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.
  5. Danie jest smaczne na ciepło i zimno, polecam. 
       Uwagi;z podanych składników wyszły dwa małe naczynia żaroodporne, farsz szpinakowy                             który mi został, rozsmarowałam na nadziane rurki i dopiero polałam je sosem                                       beszamelowym, jednak  nie musimy tego robić.
                  Farsz można wykorzystać do innego dania. 






3 komentarze

  1. To dani to prawdziwa uczta !!!! Chętnie bym sie przysaiadła :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku kocham wszystko co ze szpinakiem *.* Będę musiała wypróbować ten przepis <3
    http://yummyteenplate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń