środa, 8 czerwca 2016

Zupa cebulowa z grzankami

 Rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam!

Zupa cebulowa

Składniki:
  • 3 duże cebule
  • 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia marchewka
  • liść laurowy
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • grzanki lub inne pieczywo
 Przygotowanie:
  1. Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką. 
  2. Na patelni zrumienić (na łyżce oliwy) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do bulionu. 
  3. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. 
Podawać z grzankami!
Smacznego!
Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz