środa, 25 maja 2016

Obwarzanki krakowskie

Mieszkając za granicą często tęskni się za różnymi smakołykami. I tak oto dziś prezentuje Wam Obwarzanki Krakowskie :) Myślę, że każdy kto choć raz odwiedził Kraków doskonale zna ich smak. Ja z wielką radością wróciłam do tych smaków :) Zapraszam!


Obwarzanki

Składniki:
  • 740g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 55g roztopionego masła
  • 250ml ciepłego mleka
  • 125ml ciepłej wody
  • 14g świeżych drożdży
dodatkowo:
  • 2 L wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mleka
  • sól morska, mak
Przygotowanie:
  1.  Mąkę przesiać, dodać cukier.
  2. Drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, posypać mąką (ok 3 łyżki), przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki tj masło, mleko, sól, mąkę i cukier. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości (ok 1 godzina). 
  4. W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą. 
  5. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałeczek, składamy na pół, skręcamy do uzyskania spirali, zlepiamy końce.
  6. Każdą porcję wkładamy do wrzącej wody na 1 minute. Wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę z papierem do pieczenia. 
  7. Obwarzanki smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka anastępnie posypujemy makiem lub solą morską.
  8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na 15-20 minut w zależności jak mocno rumiane lubimy :)
Gotowe!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam je :) muszę się w końcu skusić i też upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do gotowania konieczny jest cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier zmienia odrobinę smak, wszystko kwestią gustu ;) pozdrawiam

      Usuń
  3. 14 g drożdży to nie troszkę mało?

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz