sobota, 28 maja 2016

Chałwowiec

 Ciasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam!


Chałwowiec

Składniki: (na małą blaszkę 20x24)

biszkopt jasny:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 proszku do pieczenia 
masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g chałwy
  • 100g nutelli
  • 150 g margaryny/masła
  • 60 g małych bezików
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi partiami cukier. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180'C na 20 minut (sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy te czynności przy biszkopcie ciemnym. 
  2. Masa: Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować a następnie wlać budyń, mieszać i wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej kruszymy chałwę a do drugiej dodajemy nutellę. 
  3. Jasny biszkopt smarujemy masą chałwową, w którą wciskamy lekko beziki. Następnie wykładamy masę z nutellą i przykrywamy ciemnym biszkoptem. na górę polewa i kokos.
  4. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz