Dutch baby z rabarbarem

Dutch baby z rabarbarem

Dutch baby to nic innego jak pieczony naleśnik, w którego skład wchodzi mąka, mleko, jajka i cukier. Jednakże dutch baby przelewa się na żeliwną patelnię lub formę do pieczenia i wstawia do piekarnika. Podczas pieczenia zaczyna on rosnąć, a zaraz po wyjęciu z piekarnika opada. Podawany jest często z masłem, cukrem pudrem, owocami lub skropiony cytryną. Ja mój podałam z rabarbarem, na który mamy teraz sezon. Jest on bardzo króciutki więc korzystajcie! ;) Dutch baby zwykle serwuje się na śniadanie, ale kto powiedział, że nie można podać go na obiad, czy nawet na deser. Polecam!

Składniki

Ilość: forma o średnicy 18 cm

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowywanie dutch baby 1Przygotowywanie dutch baby 2

Przygotowanie

W misce wymieszać przy użyciu trzepaczki lub miksera mąkę, mleko, jajko, cukier waniliowy i cynamon.

Na formę lub żeliwną patelnię wyłożyć olej kokosowy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na około 3 minuty, aby olej się rozgrzał.

Ostrożnie wyjąć formę z piekarnika i przelać do niej masę na dutch baby. Piec w piekarniku nagrzanym do 220⁰C przez około 20 minut.

W międzyczasie odkroić końcówki rabarbaru i obrać go, po czym pokroić na małe kawałki i zasypać łyżeczką cukru. Odczekać około 5 minut - w tym czasie rabarbar powinien puścić soki. Następnie gotować rabarbar na małym ogniu (mieszając), do momentu aż zmięknie i lekko się rozpadnie.

Na gotowy dutch baby wykładać rabarbar, posypać go cukrem pudrem i serwować.

Smacznego ;)

Gotowy dutch baby z rabarbarem 1Gotowy dutch baby z rabarbarem 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 187 kcal 599 kcal
Białko 5,8 g 18,6 g
Tłuszcz 7,2 g 22,9 g
Węglowodany 24,9 g 79,5 g